13:45

Vellinge IF

Referat: AIF BARRIKADEN - Vellinge IF

Startelvan: Thomas - Majed, Martin N, Danne, Bagher - Florian, Johan, Per T, Leo - Anders, Christian

Avbytare var Gustav som kom in som mittback istället för Martin N efter 7 min (kom för sent för att starta vilket annars var tänkt), Govan som kom in efter en dryg halvtimme och med undantag av ett 7 min långt avbrott spelade resten av matchen som anfallare, Park som kom in efter 35 min som vänster yttermittfältare och spelade där tills han åter blev utbytt 20 min kvar och slutligen Per M som spelade sista dryga kvarten som högerback.

Det är av två anledningar man med stor motvilja skriver detta referat:

1. Det sorgliga resultatet.

2. Att det känns så otrovärdigt att gång efter annan det här året skriva att resultatet är missvisande när vi förlorat. Men vad gör man. Både folk i deras publik och deras lag uttryckte oombedda att vi var värda att vinna och att det var otroligt konstligt att vi tagit så få poäng.

OK - till saken:

De första 10 minuterna var vi knappast över mittlinjen och redan i den 4:e min stod en kille helt fri framför mål som ostört kunde ta ner bollen på bröstet. Som tur var blev dock avslutet bedrövligt. I den 9:e min kom däremot ett så långt synnerligen rättvist ledningsmål för Vellinge. En av våra spelare tappade lite onödigt bollen och därefter fick en av deras spelare gå helt ostört med bollen i 10-15 meter, trots att vi hade flera spelare i närheten, innan han mycket snyggt frispelade en lagkompis som rundade Thomas innan han ur smal vinkel säkert satte bollen i mål.

Som så ofta i fotboll kan ett mål få en match att helt ändra karaktär, ibland i det målgörande lagets favör, ibland tvärtom vilket var fallet nu. Vi gjorde en lika plötslig som gigantisk uppryckning och spelade under resten av första halvlek en mycket, mycket kreativ och sevärd fotboll (endast de första 20 mot Smygehuk där vi ledde med 3-0 kan konkurrera under den här säsongen). Vi hade flera riktiga drömanfall och hade våra avslut bara varit tillnärmelsevis så bra som spelet i övrigt hade vi kunnat leda med både 3 och 4 måls marginal i paus. Nu blev det istället underläge med 0-1 sedan vi missat klara frilägen i 18:e, 21:a, 26:e, 37:e, 39:e och 42:a min och dessutom haft massor med halvchanser och ett massivt bollinnehav. Vellinges mycket unga lag var rejält skakat och försvarade sig allt sämre och verkade lite paralyserade på ett sätt som vi annars varit mycket "bra" på under året. Pausvilan kom mycket lägligt för dem när ett kvitteringsmål bara tycktes komma allt närmare.

I den 51:a min var det dags för nästa friläge. Anders skott räddades dock av målvakten men när Anders själv var på väg att ta returen drogs han ner och domaren blåste för den straff som Anders själv stensäkert satte i krysset. Målvakten var chanslös trots att han gick åt rätt håll. Det måste ha varit Anders sjätte sinne som gjorde att han inte som han annars oftast brukar på sina straffar placerade bollen nertill. Då hade målvakten räddat den.

Kvitterat alltså och det målet fick också matcbilden att svänga lite om än inte alls så markant som efter deras ledningsmål. Vellinge ryckte upp sig ordentligt och matchen blev nu jämn spelmässigt och lagen bytte målchanser med varandra. Bara 5 min efter vår kvittering hade de två jättelägen. Vid det första gjorde Thomas en fin räddning och vid det andra gick skottet strax utanför. Minuten efteråt missade vi ytterligare ett friläge och ytterligare 10 min senare kom så händelsen som de flesta av oss tror blev avgörande för matchen. Christian slår på ett skott från halvdistans som går över målvakten och ner i insidan av den bortre stolpen. Medan vårt lag och vår publik gör sig beredda på att äntligen få jubla efter ett ledningsmål - det var länge sen! - studsar bolluslingen inte in som det kändes att den borde enligt fysikens lagar utan studsar också i den andra stolpen och sen tillbaka längs mållinjen innan en Vellingespelare (målvakten? - jag är osäker) får tag på den.

Efter den här motgången kändes det som om luften lite grann gick ur våra spelare vilket dock inte innebar att Vellinge tog över utan mer att matchen fortsatte att vara jämn spelmässigt men att vi slutade ta löpningar och blev mycket stillastående. Den kraftiga värmen (sommarens varmaste dag?) hade nog också en viss roll i att tempot sjönk i båda lagen och matchen liksom såg ut att dö ut men nejdå. Olyckorna var inte över. I den 79:e min lyckades en av deras spelare få in bollen efter ett inlägg trots att det fanns flera Barrikadenspelare tätt inpå honom.

Även om vi inte alls slutade försöka skapa något så kändes det på samma gång lite uppgivet. Vi gick efter Vellinges 2-1-mål över till 3-4-3 men lyckades inte skapa värst mycket trots detta. Istället var det Vellinge som fick den sista klara målchansen i form av ett långskott i ribban. Efter 91 min spel, vilket borde varit 3-4 min mer eftersom det varit ett långt avbrott och ett par mindre i spelet i andra halvlek, kunde vi så räkna in ännu en uddamålsförlust.

Totalt sett en mycket händelserik och sevärd match där det "bara" var slutresultatet som drog ner mungiporna på oss i hemmapubliken.

Sedan Skansen som väntat slagit Pelister känns det nu som om chansen för oss att klara oss kvar är ungefär 1 på 100000 men man får ju hoppas att inte detta faktum kommer att innebära att vi lägger ner engagemanget i någon enda av de kommande matcherna. Vi måste ju försöka ta så många poäng som möjligt för att rädda äran så långt som möjligt och för att inte favorisera något lag genom bristande kämpatag i någon för seriens utgång viktig match.

Statistik: Hörnor: 4-3   Skott på mål: 10-5   Skott utanför: 7-7